facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 4/2018 , Plánování a řízení výroby

Optimalizace materiálové logistiky s využitím mobilních robotů

Jesper Sonne Thimsen


Mobile Industrial RobotsZatímco se výrobní společnosti v současné době snaží automatizovat své výrobní procesy, aby zlepšily kvalitu a zvýšily produktivitu, materiálové toky zůstávají doslova v rukou pracovníků, jež tráví nespočetné hodiny manuální přepravou materiálu z jednoho místa na druhé. Jedná se často o kvalifikované pracovníky vyškolené na specifické úkoly, kteří se namísto své hlavní, produktivní činnosti věnují převážení dílů a ztrácí tak hodiny svého času. Automatizace již ale začíná pronikat i do procesů vnitrofiremní logistiky.


Jednou z hlavních překážek automatizace přepravy materiálu uvnitř podniku je častá změna výrobního prostředí na dílnách. Rychle se měnící požadavky zákazníků a flexibilní výroba nutí výrobce dynamicky měnit nastavení výrobních linek, rozmístění pracovišť a řízení procesů – často s minimálním časem na přípravu. V původních logistických trasách se najednou objevují překážky ve formě lidí, strojů, palet a elektrických přípojek. Flexibilní a adaptabilní výroba již nestačí, stejná musí být také přeprava materiálu. Požadovaná rychlost na přenastavení výrobního programu znamená, že řešení přepravy musí být snadné zavést, nastavit, naprogramovat, rychle změnit, a to bez přílišných nákladů.

Flexibilita jako hlavní požadavek

Některé větší výrobní společnosti automatizovaly již dříve mezioperační logistiku prostřednictvím tzv. AGV, automaticky naváděnými vozidly. AGV vozidla potřebují fixní trasování s trvale nainstalovanými vodiči, magnetickými pásky či senzory připevněnými k podlaze dílny. Tyto systémy sice efektivně automatizují opakovatelné logistické operace, jejich slabiny se však projevují v případě potřeby změny výrobního nastavení. Jakmile se totiž v jejich trase objeví nová překážka, přeprava se zastaví. Přenastavení na nový výrobní layout je přitom velmi náročné na čas i na náklady.

Novou možností jsou tzv. AMR, autonomní mobilní roboty, nabízející kombinaci flexibility, bezpečnosti a minimálních provozních nákladů, které umožňují firmám automatizovat a optimalizovat vnitrofiremní logistiku prakticky kdekoliv. AMR roboty navigují senzory, kamery a sofistikovaný software zabudovaný v mobilních robotech bez nutnosti externích vodicích systémů. Robot si může zmapovat své okolí sám, nebo může využít již hotové mapy celého výrobního zařízení. Je schopen rozpoznat překážky a podobně jako GPS moduly v autech autonomně vytvořit nejefektivnější trasu do cílové destinace. Protože nepotřebuje žádnou externí infrastrukturu, lze ho nasadit kdekoliv, během několika hodin, bez nutnosti přerušení výroby a dodatečných nákladů. Průměrná návratnost investice do mobilního robota je jeden rok.

Velkou výhodou autonomních robotů je jejich schopnost opakovatelného nasazení do různých výrobních prostředí a procesů. Výrobním podnikům to umožňuje flexibilně reagovat na potřeby zákazníků nejen ve výrobě, ale také v logistice, což zvyšuje rychlost dodání, produktivitu a kvalitu produktů. V neposlední řadě dovoluje také pracovníkům zbavit se namáhavé a neproduktivní činnosti a věnovat jejich pracovní čas zajímavějším aktivitám s vyšší přidanou hodnotou, než je tahání vozíků s materiálem.

AMR v Honeywell Analytics

Honeywell Analytics je výrobce a dodavatel elektrotechnických a řídících technologií do budov, domácností a průmyslových podniků. Výrobní zařízení ve Velké Británii vyrábí mimo jiné systémy pro detekci plynu v dolech a na mořských plošinách a rovněž spotřebitelské produkty pro domácnosti. Jeho konkurenceschopnost závisí na schopnosti snadno a rychle měnit výrobní procesy ve své továrně.

Po fázi testování se ve společnosti rozhodli nasadit naše tři roboty MiR100. Hlavním argumentem pro toto řešení byla jednoduchost ovládání prostřednictvím Bluetooth propojení s mobilním telefonem, a to jak pro nastavení první trasy, tak pro jakékoliv její změny. S pomocí Bluetooth komunikace dokáží roboty mj. autonomně otevřít protipožární dveře a s využitím PLC rozhraní ovládat výtahy.

Roboty MiR100 zastanou v Honeywell Analytics práci šesti zaměstnanců, kteří do té doby museli převážet materiál manuálně, a kteří nyní pracují na úkolech s vyšší přidanou hodnotou ve výrobě. Nicméně hlavním přínosem pro mezioperační logistiku je flexibilita – mobilní roboty dokáží rychle reagovat na změnu úkolů a je velmi snadné je adaptovat na měnící se podmínky ve výrobním závodě.

Jesper Sonne Thimsen Jesper Sonne Thimsen
Autor článku je obchodní manažer pro region střední a východní Evropy v Mobile Industrial Robots (MiR).
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.