facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 5/2019

Okouzlení na druhý pohled

Recenze monitoru Philips 349P7FUBEB

Ing. Lukáš Grásgruber


 Philips 349P7FUBEBPhilips loni uvedl na trh monitor, kterému jsem dlouho odolával mezi nabídkami produktů k testování. Jde totiž o zakřivený monitor, což je provedení, které jsem měl tradičně spojené pouze s monitory pro multimédia a hry. V kancelářském prostředí nebo na pracovištích profesionálů jako jsou grafici, konstruktéři nebo dispečeři, jsem si zakřivený monitor neuměl představit a jednoznačně bych sem doporučil ploché monitory, nebo jejich kombinaci v případě potřeby velké zobrazovací plochy. Až donedávna. Nakonec jsem totiž vyslyšel doporučení společnosti MMD, která značku Philips na našem trhu distribuuje, a odhodlal se monitor Philips 349P7FUBEB otestovat. A moje předsudky vzaly velmi rychle za své. Philips 349P7FUBEB je totiž výborný monitor, který nabízí skvělý poměr cena výkon, má velkou pracovní plochu, ergonomický stojan s mimořádně velkým rozsahem přizpůsobení, kvalitní obraz, široké možnosti připojení, skvěle se ovládá a nastavuje.


Nebudu ale předstírat, že jsem se do velkého monitoru Philips 349P7FUBEB zamiloval hned. Po vybalení a prvotní instalaci jsem k němu přistupoval s nemalým despektem, ale už za pár hodin jsem si zvykl na velmi široký (21:9) a decentně zakřivený 34“ displej s rozlišením 3440 × 1440 pixelů. Pro většinu aplikací jde o ideální rozlišení, jen grafikům bude asi pár pixelů ke štěstí chybět, jenže za ně by si museli výrazně připlatit. Pro většinu uživatelů bude zvolené rozlišení dostačující a budou se těšit z velmi příznivé ceny monitoru, který aktuálně koupíte za 13 300 Kč bez daně, což je v dané kategorii opravdu skvělá nabídka.

Když jsem zmiňoval kvalitní obraz, měl bych prozradit, že je důsledkem použití panelu MVA s velmi širokými pozorovacími úhly (178/178). Monitor dokáže zobrazit 99,8 % spektra NTSC a 117,3 % spektra sRGB. Maximální jas W-LED podsvícení displeje dosahuje úrovně 300 cd/m2 a kontrastní poměr 3000:1. Nechybí technologie Flicker Free a Low Blue Light pro ochranu očí a snížení únavy při dlouhodobém užívání monitoru. První jmenovaná eliminuje nepříjemné problikávání podsvícení a druhá se stará o redukci modré, tedy té nejvíce škodlivé barevné složky světla.

Bohatá konektivita monitoru
Bohatá konektivita monitoru

Zmínil jsme se také o bohaté konektivitě monitoru. Ta zahrnuje kromě běžných rozhraní DispalyPort 1.2 a HDMI 2.0 také trojici USB 3.0 a především rozhraní USB typu C pro přenos obrazu i napájení. Technologie MultiView navíc umožňuje současné připojení a zobrazení signálu ze dvou zařízení současně, takže můžete zároveň pracovat například s počítačem a notebookem a zobrazit je vedle sebe díky módům Picture-by-Picture a Picture-in-Picture.

Dodejme ještě, že součástí monitoru je také dvojice 5wattových reproduktorů, které určitě neohromí audiofily, ale pro základní ozvučení v kanceláři bohatě postačí.


Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.