facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Big Data a Business Intelligence , AI a Business Intelligence

Není vaše BI řešení z doby bronzové?

Udělejte update!

Roman Ružica


Taste MedioPosuňte svou firmu z minulosti do současnosti. Díky BI se můžete vy sami nebo vaši zaměstnanci rozhodovat rychleji a správněji. Zahoďte „hliněné tabulky“ a nahlédněte do přehledných a aktuálních grafů.


Pojem Business Intelligence se do češtiny překládá poměrně těžko. Slovo Intelligence je zde totiž použité ve významu „intel“, tedy soubor aplikovatelných faktů, který nám pomáhá při rozhodování. BI označuje celý proces od identifikace důležitých dat až po prezentaci těchto zjištění za účelem přijetí nových opatření.

Tento způsob rozhodování je s námi v různých obměnách od nepaměti. Po sklizni naši předci spočítali, jaká pole přinesla nejvíce obilí, a na základě toho rozhodli o setbě pro další sezónu. Systém, který fungoval obstojně před 4000 lety, nám významně pomáhá při rozhodování i v současnosti. Je však nutné jeho podobu aktualizovat.

BI dříve a dnes

Budeme upřímní. Pokud zaměstnanci vaší firmy stále tráví čas kopírováním a přepisováním excelovských tabulek, úspěšně jste ušetřili čas zkombinováním počítadla a hliněných destiček do jednoho nástroje. Podívejte se, jak vám moderní BI dokáže přinést mnohem více.

1. Sběr, skladování a čištění dat

Klíčová slova: Big Data, Internet of Things (IoT)
Doba bronzová: Záznamy se vedou ručně.
Doba digitální: V digitální době z obrovského množství automaticky sbíraných dat vybíráme ta, která mají pro váš byznys význam. Vstupní data automaticky validujeme.

2. Modelování a komunikace

Klíčová slova: Machine Learning, Artificial Intelligence, Reporting
Doba bronzová: Experti přepisují záznamy z několika zdrojů na větší hliněné destičky, na kterých provádějí další výpočty. S těmi pak jdou za svými nadřízenými a ti zase svými.
Doba digitální: Automatizovaný proces transformuje sesbíraná data na rychle pochopitelné dashboardy a reporty, ke kterým mají přístup všichni zainteresovaní zaměstnanci. Ti si dokáží vytvářet vlastní analýzy, které jim pomáhají při rozhodování.

3. Rozhodování

Klíčová slova: Data-driven, Plochá hierarchie, Automatizace, Transparence, Demokratizace
Doba bronzová: O všem rozhoduje pouze malá skupina na vrcholu hierarchie.
Doba digitální: Rozhodnutí vznikají na nejnižším možném stupni organizace, který má dostatečně expertní zázemí. Rozhodnutí o častých a jednoduchých problémech jsou plně, nebo z velké části automatizované. Vrcholový management řeší jen ty nejdůležitější problémy.

Jaké kroky vás oprostí od minulosti?

1. Identifikovat pilotní use-case

Nezáleží na tom, jestli je datový přístup ve vaší firmě součástí promyšlené strategie, nebo se jedná o partyzánskou záležitost izolovaných oddělení. Jestli chcete ostatní přesvědčit o užitečnosti dat, vymyslete krátký projekt, jehož výsledky uvidíte během pár měsíců.

Nenapadá vás dostatečně dobrý projekt? Zeptejte se svých kolegů a podřízených. Čím níže v hierarchii jste, tím častěji se potkáváte s nedostatkem zdrojů na realizaci nápadů pro zlepšení svojí práce. Nejlepším způsobem jak přesvedčit lidi, aby využívali výhody, které BI nabízí, je zapojit je hned od začátku. Zároveň se snažte vyhnout projektům, které by vyžadovaly velké změny v infrastruktuře. Pokud nevymyslíte dobrý nápad in-house, nechejte se inspirovat na konferencích,případovými studiemi nebo požádejte o pomoc potenciální partnery.

2. Nenechte si daty diktovat, do jakého projektu se pustit

Nevybírejte projekty podle toho, která data již máte. Největší hodnota pro vaši firmu se může skrývat jinde. Říká se, že nejvíc času se v BI a analytických procesech stráví sběrem dat. Avšak tomuto procesu se v raných stádiích nedá vyhnout. Soustřeďte se na konečný výsledek, a použijte při sběru dat rozum. Možná vaše ideální řešení vyžaduje, aby se sbírala všechna data, ale na pilotní projekt by mohl stačit menší vzorek.

3. Vybrat si správného partnera

Pro pilotní projekty bude pravděpodobně každá firma potřebovat externí pomoc. V této fázi je potřeba vybrat si někoho, kdo zvládne celý projekt dotáhnout do konce. Pokud máte dostatek nápadů na pilotní projekty, zkuste je rozdělit mezi více dodavatelů. Zjistíte tak, jaký styl spolupráce vám nejvíce vyhovuje.

Je mnohem důležitější najít si protistranu, která rozumí vám i vašemu týmu, než technicky perfektní firmu, která svoji práci odvede sice perfektně, ale ve vaší firmě zanechá nepříjemnou atmosféru. Nezapomínejte, že Business Intelligence nikdy neintegrujete, pokud bude narážet na odpor zevnitř firmy.

4. Nevymýšlejte znovu kolo

Do skladování a analýzy dat bylo v posledních letech proinvestováno mnoho peněz. 3 ze 4 momentálně největších firem na planetě (Microsoft, Amazon a Alphabet) nabízí cloudové řešení pro všechny velikosti firem, a všechny seriózní BI nástroje dokáží s těmito cloudy pracovat.

Navíc, všechny zmíněné firmy nabízí jednoduché využití machine-learningových algoritmů, což podstatně zkracuje čas potřebný k dosažení prvních výsledků. Pokud si vyberete velké poskytovatele, budete mít jistotu neustálého vývoje a vy nebudete za pár let nuceni opět migrovat na jinou platformu, abyste udrželi krok s konkurencí.

5. Přemýšlejte strategicky

Pilotní projekty přináší výsledky a dokážou být velmi výhodné, ale sami o sobě vaši firmu daleko neposunou. Představte si velkou farmu na začátku 20. století. Nákup osobního automobilu pro obchodníka určitě přinese zvýšení efektivity, ať už díky zrychlení přesunu, zvýšení prestiže, či navnadění těch nejlepších zaměstnanců. Opravdová změna ale nastane, až když firma nakoupí traktory, a změní svůj proces pěstování, aby tyto traktory dokázala naplno využít.

S digitální transformací je to podobné. Jakmile budete mít ve firmě dostatečné povědomí o tom, jak BI a datová analytika dokáže změnit váš byznys, přetavte tyto znalosti do dlouhodobého plánu. Dáte tím jasný signál svým partnerům i zaměstnancům, že vás technologické novinky nezastihnou nepřipravené.

Tak co, posunuli jste se už do doby digitální? Anebo používáte jen moderně vypadající hliněné tabulky?

Roman Ružica Roman Ružica
Autor článku působí ve společnosti Taste Medio, kde se věnuje zavádění Business Intelligence řešení.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.