facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Cloud computing a virtualizace IT , Cloud a virtualizace IT

Jak funguje OpenStack a 6 důvodů, proč v něm mít cloud



OpenStackVe světě IT existuje mnoho open source projektů a další vznikají denně. Jen některé z nich se ale vypracují na úroveň, kdy je začnou respektovat i velké mezinárodní firmy a korporace. Třeba jako Linux, který se z projektu jednoho člověka vyšvihl na systém, který má obrovskou podporu odborníků, laiků a firem. Podobně je na tom cloudová platforma OpenStack, která po celém světě pomáhá řídit stále další výpočetní cloudy. Používá ji stále více firem, včetně gigantů typu Intelu či PayPalu. Co to ale vlastně OpenStack je? A jaké jsou jeho hlavní přednosti pro firmy, které by na něm chtěly provozovat cloud? O své zkušenosti s OpenStackem se s námi exkluzivně podělili i specialisté na mapové aplikace ze společnosti CleverMaps.


OpenStack je pro řadu administrátorů nejlepší přítel, pro jiné nepochopené monstrum. Podobá se totiž bájné Meduse – aby se o něm člověk něco dozvěděl, musí se na něj podívat blíže. Pak ale může u některých firem nastat zkamenění, protože jsou přehlceny informacemi a možnostmi. A ve strachu z komplikovanosti před ním firmy někdy utíkají a dál šíří jeho legendu. Přitom je velmi jednoduché ho popsat. OpenStack je cloudová platforma, která zajišťuje rozdělování virtualizované výpočetní kapacity. Znamená to, že má pod kontrolou zdroje cloudu či datacentra.

U klasického fyzického serveru je velký problém, když narazíte na nedostatek hardwarového výkonu. Řešit to lze prakticky jen přidáním nového hardwaru nebo přikoupením dalšího serveru. To ale většinou není příliš efektivní – zatímco jeden server nevyužije všechny své systémové prostředky a budou mu tak říkajíc „přebývat“, druhý může jet naplno a ještě mu bude výkon chybět.

To lze řešit virtualizací. Nad fyzické servery přibude hypervizor, který prostředky přerozděluje virtuálním serverům. Je to efektivnější, ale administrátorům a vývojářům aplikací tím přibývá další práce. Zvlášť pokud je hypervizorů více. Pak může být docela problematické všechno spravovat.

Do tohoto modelu OpenStack přidává další vrstvu. Při jeho používání příliš nezáleží na tom, jaké servery a hypervizory pod ním běží. Zdroje abstrahuje – všechny prostředky přiřazuje do takzvaných poolů, rezervoárů, odkud pak mohou čerpat všechny virtuální instance. Komplexní systémy je díky tomu mnohem snadnější řídit. Stačí OpenStacku říct „dej mi virtuální stroj“, a už není třeba řešit, na kterém clusteru nebo fyzickém stroji poběží. Kromě toho má ale ještě další výhody. Tady je šest nejdůležitějších:

1. Škálování je snadnější než dřív

Škálovatelnost nebo také flexibilita je důležitý argument pro adopci cloudu. Je to zjednodušeně možnost přizpůsobit své výpočetní kapacity tomu, jak náročný je konkrétní úkol. Navštěvuje vaši webovou stránku v určitou hodinu o tisíce lidí více? Potřebujete nárazově zpracovat intenzivní operace? Nebo spravujete online aplikaci, která je oblíbená v určitou denní dobu? Kde by fyzický server mohl ztratit dech, tam dokáže cloud držet krok a dávat virtuálnímu serveru stále další prostředky.

OpenStack tento proces ale ještě dále usnadňuje. Je připravený na to, že aplikace budou chtít škálovat, a to oběma směry. Zároveň počítá s tím, že infrastruktura nemusí být vždy dostupná a některé její části mohou občas selhat. Administrátorům přitom zjednodušuje práci. Kupříkladu tvorba dalších instancí je v takovém cloudu otázkou okamžiku. Stejně tak jejich zrušení, pokud nejsou potřeba nebo nefungují správně.

Pokud si firma pořídí cloud běžící na OpenStacku, má zaručeno, že bude zvládat její rychle se měnící požadavky. Nezáleží přitom, zda chce firma provozovat instancí pět nebo pět tisíc. OpenStack zvládne vše stejně dobře.

2. Cloud zcela ovládnete díky automatizaci

OpenStack nabízí administrátorům mocné nástroje, díky kterým je správa cloudu mnohem snazší. Spoustu úkonů se správou spojených je možné automatizovat. Jeho aplikační programové rozhraní či API umožňuje kompletní ovládání cloudu z dalších programů. Díky tomu je možné například vyvinout vlastní aplikaci, která si v případě potřeby dokáže spustit další virtuální stroj. To znatelně usnadňuje vývoj specifických programů. Díky přátelské API je vývoj rychlejší a v konečném důsledku také levnější.

Master

3. Otevřená platforma umožňuje pružně reagovat

Jednou z největších výhod OpenStacku je právě fakt, že se jedná o otevřenou platformu. Jelikož je zdrojový kód volně přístupný, mohlo se do vývoje zapojit obrovské množství vývojářů z celého světa a přispět tak svou expertizou ke společnému projektu. Řada firem vyvíjí vlastní verze modulů pro OpenStack, které pak nabízejí svým klientům. Zatímco „základní“ zdrojový kód je zdarma dostupný, tyto distribuce už jsou zpravidla placené. Takové prostředí podle odborníků přispívá k inovaci – všichni mají na začátku stejné podmínky, tak se jedině mohou snažit vyvinout a klientům nabídnout lepší produkt než konkurenti.

Díky otevřenosti kódu může každý OpenStack vyzkoušet. Pokud nedělá přesně to, co od něj lidé potřebují, mohou požadovanou funkčnost doplnit sami a sdílet ji s ostatními vývojáři. Na rozdíl od klasického modelu proprietárního softwaru s uzavřeným kódem není nutné čekat na to, až zareagují jeho vývojáři – naprogramovat si vlastní řešení může kdokoliv a kdykoliv. Tím je možné posouvat cloudová řešení rychle kupředu. Nadace OpenStack Foundation, která projekt sdružuje, vydává jeden velký update za půl roku. Nejaktuálnější verze z letošního roku nese název podle pláže Ocata nedaleko španělské Barcelony. Kódové označení verzí vybírá Nadace vždy podle místa konání OpenStack Design summitu.

„Nejsme zatím úplně spokojení s dospělostí některých modulů OpenStacku, které tak ještě nemůžeme využít pro produkční nasazení, a namísto toho tak používáme běžné nástroje na virtuálních serverech. Vývoj OpenStacku jde ale kupředu, takže jako překlenovací řešení lze toto akceptovat,“ popisuje zkušenosti s OpenStackem IT specialista společnosti CleverMaps Dušan Stloukal.

OpenStack v praxi očima uživatele

CleverMaps je softwarová a konzultační firma, která pomáhá zákazníkům automatizovat některé procesy a podporovat jejich rozhodování. Společným jmenovatelem všech našich aplikací je práce nad mapou. V začátcích jsme používali platformu AWS od Amazonu. Ta se brzy ukázala jako technicky kvalitní, avšak velmi drahé řešení. Hledali jsme platformu, která nás nepřipraví o funkce AWS a výhody cloudu jako takové, a umožní nám co nejvíce znovupoužít vybudované DevOps postupy včetně snadné migrace, ale která nám zároveň umožní snížit náklady a přitom se navíc dostat blíže k našim zákazníkům ve střední Evropě (Amazon má evropské datacentrum jen v Irsku a to německé teprve velmi pomalu buduje). OpenStack je technologicky velmi podobný službě AWS, podporuje jej mnoho nástrojů pro automatizaci DevOps operací a přitom všem zůstává otevřenou platformou. Nejsme tak vázáni na vendor-lock AWS, a až to bude aktuální, můžeme dál snižovat náklady pomocí privátního nebo hybridního cloudu. Naše požadavky směřovaly na využití služeb virtuální síťové infrastruktury, virtuálních serverů, objektového úložiště a služby DNS. OpenStack nabízí ke každé z těchto služeb vlastní implementaci, a u objektového úložiště dokonce podporuje i API AWS.

4. Výhoda rozsáhlé komunity: dokumentace i zkušenosti

Díky tomu, že je OpenStack otevřená platforma, má mnoho uživatelů a vývojářů po celém světě. Podobně jako u Linuxu se ale u něj podařilo něco, o čem většina open source projektů sní. Vybudovala se kolem něj obrovská komunita. Podle nejnovějších výsledků přispělo k vývoji zatím přes šest a půl tisíce vývojářů. To je pro administrátory obrovská výhoda, která stále narůstá. Když narazí na problém, je velká šance, že už se s ním dříve potýkal také někdo jiný. Řešení tak může být velmi snadno dostupné. Buď ve formě stále se rozšiřující dokumentace, nebo zodpovězeného dotazu na portálu Ask OpenStack. Komunita kromě toho pořádá pravidelná setkání po celém světě, kde si vývojáři a administrátoři také mohou předávat zkušenosti. Podobně jako u Linuxu to také nevypadá, že by nadšení komunity mělo někdy opadnout.

5. Výhoda pro firmy: OpenStack cloud na klíč

OpenStack si díky volně dostupnému kódu může na vlastním hardwaru spustit prakticky každý. Jak ale upozorňuje řada pozorovatelů, spouštění této infrastruktury nemusí být úplně jednoduché. Jsou k tomu potřeba experti, ale právě těch zatím není na pracovním trhu dostatek, takže jsou vyvažováni zlatem. Proto je nejlepším řešením pořídit si OpenStack cloud tak říkajíc „na klíč“. Všechny komplikované procesy spojené se spuštěním platformy tím odpadají, protože se o ně postarali odborníci poskytovatele služby.

To potvrzují i zkušenosti společnosti CleverMaps. „Sami bychom vlastními silami OpenStack nedokázali v rozumném čase a za rozumné náklady zprovoznit. Měli jsme mimo jiné specifické požadavky na oddělení jednotlivých projektů a jejich zasíťování,“ přibližuje IT specialista Stloukal.

Cloud pak zvládnou spravovat i administrátoři, kteří s tímto systémem ještě nemají žádné zkušenosti. Časem, až se v něm více rozkoukají, si mohou platformu poskládat sami od píky. Toto řešení je obzvláště výhodné pro menší firmy. Jejich už tak dost vytížení administrátoři nebudou mít s přechodem do cloudu běžícího na OpenStacku téměř žádnou práci. Firma přitom může rychle čerpat z výhod této platformy.

6. Cena rozhoduje: Cloud na OpenStacku pořídíte levně

Cloud stále někteří lidé považují za drahou a náročnou záležitost. Ve skutečnosti to tak vůbec být nemusí. Na platformě OpenStack ho lze totiž pořídit velmi levně. Vybudovat si cloud na OpenStacku od úplného začátku není jednoduché. Někteří odborníci doporučují takový postup jen větším firmám, které mohou na jeho stavbu a vývoj přiřadit rovnou tým lidí. Pro menší a středně velké společnosti ale také existuje možnost, jak čerpat z výhod OpenStacku. Právě zmíněným pronájmem hotového cloudu od poskytovatelů. Odpadají díky tomu náklady na vývoj, konfiguraci a sestavení platformy. Pokrývá je poskytovatel, kterému se rozpočítají mezi všechny jeho zákazníky. Díky tomu mají koncoví klienti možnost získat funkční OpenStack cloud velmi levně.

„V našem případě vychází řešení na OpenStacku na cca třetinové náklady oproti cloudu od Amazonu. A zatím máme ověřeno, že rychlost platformy, doba čekání na start virtuálních serverů i jejich výkon jsou oproti Amazonu o řád lepší,“ pochvalují si podle Stloukala v CleverMaps.

Článek vznikl aktualizací a doplněním příspěvku, který byl publikován na blogu společnosti Master Internet www.master.cz/blog.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.