facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 7-8/2019 , Trendy ICT

10 nejdůležitějších trendů v bezdrátových technologiích



GartnerAnalytici společnosti Gartner sestavili žebříček deseti nejdůležitějších trendů v oblasti bezdrátových technologií, které mají v dnešním světě klíčovou roli – řada z nich navíc bude v příštích pěti letech nezbytná pro rozvoj jiných nových a rodících se technologií v oblastech jako je robotika, drony, autonomní auta nebo nové lékařské přístroje.


Mezi deset nejdůležitějších trendů v oblasti bezdrátových technologií Gartner řadí:

  1. Wi-Fi. Je s námi sice již bezmála dvacet let, přinejmenším do roku 2024 ale zůstane Wi-Fi primární vysokorychlostní technologií pro domácnosti a kanceláře. Neméně důležité ale jsou nové role a využití Wi-Fi – například v radarových systémech nebo jako součást dvou faktorového ověřování.
  2. 5G mobilní sítě. První budou uváděny do provozu v průběhu letošního a příštího roku, nicméně plného nasazení se dočkáme během přibližně pěti až osmi let. V některých situacích půjde o technologii doplňující Wi-Fi, neboť je praktičtější a efektivnější pro pokrytí větších lokalit, jako jsou letiště, přístavy, terminály a továrny. „5G je stále nevyspělé, v první fázi se navíc operátoři zaměří na prodej vysokorychlostního internetu. Nicméně 5G standard se rozvíjí a jeho budoucí revize zlepší možnosti 5G v oblastech, jako je internet věcí (IoT) nebo rychlá odezva (low latency),“ dodává Nick Jones, viceprezident výzkumu Gartner.
  3. Bezdrátové V2X technologie pro vozidla (Vehicle to Everything). Klasická i autonomní auta budou muset komunikovat mezi sebou i s okolní dopravní infrastrukturou. To umožní právě V2X bezdrátové systémy. Vedle výměny informací o stavu vozidla může V2X nabídnout i řadu dalších služeb v oblasti bezpečnosti, navigace a infotainmentu.
  4. Bezdrátové napájení na delší vzdálenost. První generace systémů bezdrátového napájení nepřinesla revoluční uživatelský zážitek, v nějž řada výrobců doufala. Nutnost umístit přístroj přesným způsobem na přesné místo na bezdrátové nabíječce je jen o něco pohodlnější než klasické připojení kabelu. Nicméně několik nových technologií umožňuje nabíjení zařízení na vzdálenost až jednoho metru, nebo přes silnější překážku, jako je deska stolu. „Bezdrátové nabíjení s delším dosahem by nakonec mohlo eliminovat napájecí kabely u zařízení, jako jsou laptopy, monitory, a dokonce i kuchyňské přístroje. Bude tak možné změnit způsob návrhu pracovišť i obytných prostorů,“ vysvětluje Nick Jones.
  5. Sítě LPWA (Low-Power-Wide-Area). Sítě LPWA zajištují méně náročné datové přenosy (nízká šířka pásma) pro IoT zařízení s cílem snížit jejich spotřebu a prodloužit výrazně životnost baterie. Obvykle pokrývají rozsáhlé oblasti – města nebo dokonce celé země. Mezi v současné době běžně používané technologie patří NB-IoT, LTE-M, LoRa a Sigfox. Příslušné moduly jsou cenově dostupné a lze s jejich pomocí vyrábět relativně malá, levná, baterií napájená zařízení, jako jsou senzory či sledovací moduly.
  6. Bezdrátové smysly. Absorpce či odraz bezdrátových signálů lze využít pro účely snímání, detekce a měření. Bezdrátové senzory nachází uplatnění například u interiérových radarů pro drony a roboty. Virtuální asistenti mohou radar využít například pro zlepšení identifikace v situaci, kdy s nimi hovoří více osob v jedné místnosti. „Data ze senzorů jsou palivem IoT. Nové typy senzorů tak logicky umožňují inovativní aplikace a služby. Systémy obsahující bezdrátové smysly budou integrovány do nejrůznějších zařízení – od lékařských diagnostických přístrojů až po rozpoznávání předmětů a interakci v chytré domácnosti.“
  7. Rozšířené bezdrátové sledování polohy. Klíčovým trendem ve světě bezdrátových technologií je schopnost bezdrátových komunikačních systémů určit polohu zařízení, která jsou k nim připojena. Sledování polohy s přesností na jeden metr bude podporováno u chystaného standardu 802.11az a mělo by také být součástí budoucích revizí standardu 5G. „Lokační data patří mezi nejdůležitější – lze je využít v řadě oblastí jako je marketing, dodavatelské řetězce nebo internet věcí. Zcela zásadní je přesné určení polohy u robotů a dronů pohybujících se v interiérech,“ říká Nick Jones.
  8. Milimetrové vlny. Milimetrové bezdrátové technologie pracují na frekvencích 30 – 300 GHz s vlnami o délce 1 až 10 milimetrů. Tyto technologie lze využít u bezdrátových systémů, jako je Wi-Fi či 5G pro vysokorychlostní přenos na krátkou vzdálenost (například přehrávání 4K a 8K videa).
  9. Sítě se zpětným rozptylem (backscatter networking). Jde o technologii, která umožňuje odesílání dat s velmi malou spotřebou energie – je proto ideální zejména pro velmi malá zařízení. Využití najde především v místech, jež jsou velmi silně „zamořeny“ bezdrátovými signály (bytové či kancelářské komplexy) a je třeba do nich přidat relativně jednoduchá IoT zařízení, jako jsou senzory.
  10. Softwarově definované rádio (SDR). SDR přesouvá většinu funkcí zpracování signálu ze specializovaných čipů (čipsetů) do software. Je tak možné, aby bezdrátový modul podporoval mnohem větší škálu frekvencí a protokolů. Nejde o novou technologii – je k dispozici již řadu let, ale doposud se neprosadila, protože je v praxi dražší než specializované čipy. Analytici Gartneru nicméně očekávají, že se SDR stane populárnější s nástupem nových protokolů – ty staré jsou totiž často nadále používány a SDR tak zařízením umožní podporu široké škály těchto „historických“ protokolů, nové komunikační protokoly pak bude možné přidat pouhou SW aktualizací.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.